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STATUS

Issued: February 1975

Effective Date: For business combinations initiated after March 31, 1975
Affects: No other pronouncements

Affected by: Paragraph 4 amended by FAS 141, paragraph E19
Superseded by FAS 141(R), paragraph E3(c)

Issues discussed by FASB Emerging Issues Task Force (EITF)
Affects: No EITF Issues
Affected by: Paragraph 5 interpreted by EITF Issue No. 96-7

Related Issue: EITF Issue No. 86-14
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FASB Interpretations

Applicability of FASB Statement No. 2 to Business Combinations

Accounted for by the Purchase Method

an interpretation of FASB Statement No. 2

INTRODUCTION

1. The FASB has been asked to explain the applica-
bility of FASB Statement No. 2, “‘Accounting for Re-
search and Development Costs,” to the cost of tan-
gible and intangible assets to be used in research and
development activities of an enterprise when those
assets are acquired in a business combination ac-
counted for by the purchase method.

2. Broad guidelines about the activities to be classi-
fied as research and development and the elements of
costs to be identified with those activities are set forth
in paragraphs 811 of Statement No. 2. Paragraph 12
of that Statement provides that research and develop-
ment costs shall be charged to expense when in-
curred. However, some costs associated with re-
search and development activities shall be capitalized
if the item has alternative future uses in research and
development or otherwise (see paragraphs 11(a) and
11(c) of Statement No. 2). The cost of materials con-
sumed, the depreciation of equipment and facilities
used, and the amortization of intangibles used in re-
search and development activities are research and
development costs.

3. Statement No. 2 amends APB Opinion No. 17,
“Intangible Assets,” to exclude from the scope of that
Opinion those research and development costs en-
compassed by the Statement but does not amend
APB Opinion No. 16, “Business Combinations.”
Paragraph 34 of the Statement indicates that para-
graph 11(c) is not intended to alter the conclusions in
paragraphs 87-88 of APB Opinion No. 16 regarding
allocation of cost to assets acquired in a business
combination accounted for by the purchase method.

INTERPRETATION

4. The intent of paragraph 34 of Statement No. 2 is
that the allocation of cost to the identifiable assets of
an acquired enterprise shall be made in accordance
with the provisions of APB Opinion No. 16.* There-
fore, costs shall be assigned to all identifiable tan-
gible and intangible assets, including any resulting
from research and development activities of the ac-
quired enterprise or fo be used in research and devel-
opment activities of the combined enterprise. Identi-
fiable assets resulting from research and development
activities of the acquired enterprise might include, for
example, patents received or applied for, blueprints,
formulas, and specifications or designs for new prod-
ucts or processes. Identifiable assets o be used in re-
search and development activities of the combined
enterprise might include, for example, materials and
supplies, equipment and facilities, and perhaps even
a specific research project in process. In either case,
the costs to be assigned under APB Opinion No. 16
are determined from the amount paid by the acquir-
ing enterprise and not from the original cost to the ac-
quired enterprise.

5. The subsequent accounting by the combined en-
terprise for the costs allocated to assets! 10 be used in
research and development activities shall be deter-
mined by reference to Statement No. 2. Paragraph 12
of Statement No. 2 requires that costs identified with
research and development activities shall be charged
to expense when incurred unless the test of alterna-
tive future use in paragraph 11(a) or 11(c) is met.
That requirement also applies in a business combina-
tion accounted for by the purchase method. Accord-
ingly, costs assigned to assets to be used in a particu-
lar research and development project and that have

%Opinion 16 was superseded by FASB Statement No. 141, Business Combinations. However, Statement 141 (paragraph 42) does not change the
requirement in paragraph 5 of this Interpretation that the amounts assigned to acquired tangible and intangible assets to be used in a particular
research and development project that have no alternative future use be charged to expense at the date of acquisition.

'n this regard, paragraph 69 of APB Opinion No. 16 states in part that: “The nature of an asset and not the manner of its acquisition determines

an acquirer’s subsequent accounting for the cost of that asset.”
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no alternative future use shall be charged to expense
at the date of consummation of the combination.
Therefore, the accounting for the cost of an item to be
used in research and development activities is the
same under paragraphs 11 and 12 of Statement No. 2,
whether the item is purchased singly, or as part of a
group of assets, or as part of an entire enterprise in a
business combination accounted for by the purchase
method.

EFFECTIVE DATE AND TRANSITION

6. Because there have been varying interpretations
of Statement No. 2 with respect to the accounting for
the cost of tangible and intangible assets covered by
this Interpretation, the Board has concluded that it
shall be effective as follows:

a. Application of this Interpretation to business com-
binations accounted for by the purchase method

that are initiated? after March 31, 1975 is
required.

b. Application of this Interpretation to business com-
binations accounted for by the purchase method
that are initiated prior to April 1, 1975 and con-
summated after March 31, 1975 is encouraged but
is not required. It may be applied selectively to
those combinations.

c. Application of this Interpretation to business com-
binations accounted for by the purchase method
that were initiated and consummated prior to
April 1, 1975 is encouraged but is not required. If
an enterprise chooses to apply this Interpretation
to those combinations, it shall be applied retroac-
tively as described in paragraphs 15 and 16 of
Statement No. 2 to all business combinations ac-
counted for by the purchase method that were
consummated prior to April 1, 1975.

7. This Interpretation shall not be applied prior to the
initial application of Statement No. 2.

This Interpretation was adopted by the unanimous vote of the seven members of the Financial Accounting
Standards Board following submission to the members of the Financial Accounting Standards Advisory

Council.

Marshall S. Armstrong,
Chairman
Oscar S. Gellein

Donald J. Kirk
Arthur L. Litke
Robert E. Mays

Walter Schuetze
Robert T. Sprouse

2See paragraph 46(a) of APB Opinion No. 16 for the definition of “initiated.”
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